A fesztivál vasárnapi napja idén egybeesett a gyereknappal, így kifejezetten fontos volt, hogy a kicsik szórakoztatásáról is gondoskodjunk.

 

A VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál nemcsak filmszemle, arra is remek lehetőséget ad, hogy még többet megtudjunk a környezetvédelem jelenlegi helyzetéről, ötleteket merítsünk abból, mit tehetünk mi magunk a bolygó védelmében, a programsorozat azonban nemcsak a természetfilmeseket, a szakmát, a lelkes környezetvédőket, hanem a családokat és a legkisebbeket is megcélozta.

A fesztivált megálmodó Kék Bolygó Alapítvány fontosnak tartja az edukációt már a legkisebb korban: ha már a korai élményeik között szerepelnek olyan programok, amelyek a környezettudatosságra fókuszálnak, a következő generáció várhatóan felnőtt korban is tudatosabb döntéseket hoz majd.

A május 27-i, pénteki napon már reggel 8 órától elkezdődtek a filmvetítések, így a kastély termeit már a korai órákban iskolások töltötték meg. A szombati és vasárnapi napon a gyerekek rengetegféle interaktív programon vehettek részt. Kipróbálhatták az agyagozást és a korongozást, megismerkedhettek a kastélyparkban élő különleges növény- és állatvilággal. A Hatvani Vadászati Múzeum kitelepülésén megismerhették a vadak bundáját, agancsait és csontjait, a bátrabbak pedig lézeres lövészeten keresztül kaphattak ízelítőt az etikus vadászatból. A Kenderkóc Népi Játszóház népi ügyességi játékokkal készült: voltak célbadobós játékok, hordólovaglás, különböző társasjátékok; kiállításra került egy népies babakonyha is, ahol sütős-főzős játékokat lehetett kipróbálni, illetve a kenyérkészítést folyamatát is megismerhették a gyerekek: az őrléstől a sütésig.

A Magyar Természettudományi Múzeum is számos kiállítással, múzeumpedagógiai foglalkozással készült az erdei és vizes élőhelyek bemutatására. A családok megnézhették Ujvári Zsolt természetfotós kiállítását, aki az állatok, legfőképp az ízeltlábúak szerelmese: a ritkán látott parányi élőlények legrejtettebb pillanatait kapja lencsevégre. A Kalandos erdőkiállításon az óvodás és kisiskolás gyerekek sokat tanulhattak arról, milyen komplex rendszer az erdő, hogy feladatunk van a gondozásával, tisztításával, ugyanakkor rengeteg szórakozási lehetőséget is rejt. A Vizek világa nevű foglalkozáson pedig a vizes élőhelyek páratlanul gazdag élővilágával ismerkedhettek meg.

Ha már filmszemle, a Cinemira egy interkatív filmkészítő workshoppal készült: a gyerekek a szülőkkel közösen készíthettek rövid, stop-motion animációkat; a Hybrid Cycle animátorai segítségével pedig végigkísérhettük, hogyan születik a trash art: hogyan lesz hulladékokból műalkotás.

A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF is jelen volt: színezőkkel, kvízekkel, állatetetővel, klímaszerencsekerékkel, és sok más interaktív játékkal hívták fel a figyelmet napjaink nagy ökológiai kihívásaira.

Az idősebb gyerekek készíthettek tárcatáskát tetra dobozokból, volt továbbá kézműves vásár és florárium-készítő workshop is.

Az állatokért rajongó gyerekek és szülők az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának programjain játszva, társasozva, kártyázva ismerhették meg a felelős állattartás alapjait, kipróbálhatták többek között az Építs egy modern állatmenhelyet című társasjátékot is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület standjánál megismerkedhettünk a különböző fészektípusokkal, és olyan megoldásokkal, amelyekkel a ház körül is segíthetünk a madaraknak.

Számos, minden érzékszervre ható program nyújtott tehát kiváló lehetőséget arra, hogy a családok minőségi időt tölthessenek együtt a fesztiválon. A gyerekek játszva tanulhattak a magyar erdők és vizek változatos élővilágáról, a környezetvédelemről, az újrahasznosításról, a művészetekről. Hatalmas öröm volt látni az örömüket, a lelkesedésüket és a fogékonyságukat a komolyabb témák iránt is.