PROGRAMOK

Napi bontás

Nézd meg, melyik nap miért lesz érdemes meglátogatnod a rendezvényt!

Programok

08:00-tól

Filmszemle – filmvetítések 4 helyszínen – Sir David Attenborough színpad, Dian Fossey terem, Jacques-Yves Cousteau terem, Jane Goodall terem

Programok

10:00

Beköszöntő

10:00-11:00 – Sir David Attenborough színpad

Alma együttes

11:00-11:30 – Sir David Attenborough színpad

Rubint Réka – Tornázzunk együtt!

11:30-13:30 – Sir David Attenborough színpad

Filmvetítések

11:45-13:15 – Dian Fossey terem

Radisics Milán természetfotós előadás

13:30-14:15 – Sir David Attenborough színpad

Művészetek és a környezetvédelem – Sinkovics Ede képzőművész, a 2022-es Trash Art projekt művészeti vezetője, Eke Angéla, Döbrösi Laura, a WWF képviseletében Harmat Ádám, az éghajlatváltozási program vezetője, a MOME képviselője Magyarosi Éva, valamint Radisics Milán részvételével.

14:15-15:30 – Sir David Attenborough színpad

Filmvetítések

15:30-16:30 – Sir David Attenborough színpad

Hogyan óvjuk a környezetünket a hétköznapokban? Ürge-Vorsatz Diana vitaindító előadása után kerekasztal beszélgetés dr. Vetter Szilvia, ifj. Vitray Tamás, Kammerer Zoltán és Sódar Gabriella, a Kék Bolygó Alapítvány üzletfejlesztési vezetője részvételével.

16:30-19:00 – Sir David Attenborough színpad

Filmvetítések

16:30-17:00 – Dian Fossey terem

Szakács Sziszi koncert

17:00 -19:00 – Dian Fossey terem

Díjátadó gála a győztes filmek vetítésével

19:00-22:00 – Dian Fossey terem

Filmvetítések

19:00-19:30 – Sir David Attenborough színpad

Hadas Alfréd koncert

19:30-21:30

DJ, kerti party

Programok

10:00-11:00 – Sir David Attenborough színpad

Hurrá! zenekar gyerekkoncert

11:00-11:45 – Sir David Attenborough színpad

Szalóki Ági gyerekkoncert

12:00-16:00 – Sir David Attenborough színpad

Filmvetítések

12:00-16:00 – Sir David Attenborough színpad

Kvízjátékok

16:00-16:30 – Sir David Attenborough színpad

Radics Gigi koncert

16:30-17:00 – Sir David Attenborough színpad

Animációs filmblokk

17:00-18:00 – Sir David Attenborough színpad

Dirty Slippers lemezbemutató koncert

18:00 – Sir David Attenborough színpad

Kertmozi

A FESZTIVÁL TÉRKÉPE

Egész napos programok

A Kastély programjai pénteken

A program során egy játékos feladatlap segítségével a diákcsoportok  megismerkedhetnek a kastélypark különleges élővilágával. A feladatlapokhoz kastélypark térképet is kapnak a csoportok.

A játéklapot és a térképet a kastély pénztárában tudják elkérni a készlet erejéig.
A program ingyenes, nem szükséges előzetes regisztráció, a kastélypark nyitvatartási idejében (április 1-től október 31-ig: 5.30-20.30-ig) elérhető.

https://kiralyikastely.hu/upload/userupload/12/files/Park%20J%C3%81T%C3%89KLAP.pdf

https://kiralyikastely.hu/upload/userupload/12/files/Megold%C3%B3kulcs.pdf

2021 május végére készült el a kastélyparkban a mezítlábas ösvény, melyet a kertész és műszakos kollégák együttműködésével valósítottunk meg. A különböző, összesen 11-féle felületen végigsétálva felfrissülhetnek a család legkisebb tagjaitól egészen az idősebb korosztályig. Az ösvényt életkortól függetlenül, minden látogatónknak ajánljuk.

Az ösvény mellett megtalálhatóak a mesemolinóink is, melyeken Faludi Ildikó – Reményi Márton: Herceg Egérváry Elemér kalandjai című mesekönyvből olvashatóak részletek.

A kastélypark további pontjai találkozhatnak még Erzsébet királynét ábrázoló és a kastély állandó kiállításához kapcsolódó molinóinkkal is.

A program ingyenes, és a park nyitvatartási idejében (április 1-től október 31-ig: 5.30-20.30-ig) elérhető.

Egész napos kézműves foglalkozások és állandó kiállítók

Szombat/vasárnap: 10:00-18:00

Készíts egyedi formákat masszából! Nem baj, ha még sosem próbáltad, profi segítséget kapsz, és a kézműves foglalkozás végén a saját alkotásodat viheted majd haza.

Családi múzeumpedagógiai vezetések:

10:30 – ParkZoo

 • A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó kastélyparkban tett séta során különböző érzékszervi megfigyeléseket végzünk, miközben az itt élő különleges növény- és állatvilággal ismerkedünk meg. A sétát kisgyermekkel érkező családok számára ajánljuk.
 • Időtartama kb. 60 perc.

14:30 – Virágok nyomában

 • Erzsébet királynéról köztudott, hogy nagyon szerette a virágokat, melyek díszei voltak lakosztályának, ahogy a palota többi részének is. Tartsatok velünk, és fedezzük fel együtt a királyi pár lakosztályainak virágmotívumait!
 • Időtartama kb. 60 perc.
Felfedező csomagjaink egyéni látogatók számára:

Parkmesék herceg Egérváry Elemérrel

 • Fedezzétek fel a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi terület jellegzetes növényeit játékos feladatok segítségével! A sétán Egérváry Elemér herceg és barátai lesznek a kísérőitek, akik nemcsak egy-egy rövid meserészlettel szórakoztatnak, de vidám feladványokkal is ellátnak titeket.

Levelek a kastélyból

 • Családi felfedező csomagunk segítségével most a kiállításban kalandozhattok! A játékos feladványok és kihívások segítségével jobban megismerhetitek kik és hogyan éltek egykor a kastélyban.

A gyerekek megismerhetik a természet kincseit, a vadak bundáját, agancsait és csontjait, a bátrabbak pedig lézeres lövészeten keresztül sajátíthatják el az etikus vadászatot.

A Kenderkóc Népi Játszóház családi programokat kínál, ahol mindenki játszik!

Népi Ügyességi Játékok

 • Mozgásos és logikai játékok; páros és hármas síelés, gólyalábazás, célbadobós játékok, diógurító, hordólovaglás, óriás malom társasjáték, asztali társasjátékok stb.

Népi Babakonyha

 • Egy gyermekméretű babakonyha van berendezve számos bútorelemmel, ahol a játékos sütés-főzést a gyerekek egy méretarányos, fémből készült sparhelten végezhetik el.

Lisztes játszó

 • A gyerekek a kenyérkészítés folyamatát játszhatják el az őrléstől a kenyérsütésig, egy valódi kézi kőmalommal segítségével.

Alapítványunk egész napos kitelepülésének célja, hogy minden látogató játékos formában, szórakozás közben, élménnyel egybekötött tanulás keretében találkozzon olyan fontos fenntarthatósági témakörökkel, mint a tudatos étkezés és vásárlás, illetve az étkezéshez kapcsolódó hulladékszelektálás és -csökkentés.

Néhány játékunk:

 • Évkerék – A hazai termények felismerését és szezonalitását tesztelő mágneses kerék
 • Superfood rakodó – „Superfood”-nak kikiáltott élelmiszerek és azok magyarországi megfelelőinek összepárosítása és megismerése egy molinó méretű játékon
 • Malac-puzzle – Az élelmiszerpazarlás témáját körül járó kirakó játék, mely ötleteket ad mind az állati, mind a növényi alapanyagok alaposabb felhasználására.

A kiállításokat és foglalkozásokat az érdeklődő felnőttek mellett elsősorban gyermekek, gyerekes családok számára ajánljuk, amelyekkel szeretnénk bemutatni az erdei és vizes élőhelyek élővilágát számukra.

Rejtélyes parányok – Ujvári Zsolt természetfotós kiállítása

 • Ujvári Zsolt kisgyermekkora óta az állatok, legfőképp az ízeltlábúak szerelmese, és amatőr természetbúvárként nyomoz a ritkán látott, parányi élőlények után, hogy azok legrejtettebb pillanatait lencsevégre kaphassa, s hol mesékkel, hol ismeretterjesztő történetekkel és írásokkal tárja elénk életük titkait.

Kalandos erdő kiállítás

 • A Kalandos erdő kiállítás célja óvodás és alsós gyerekeknek játékosan bemutatni, hogy az erdő egy komplex rendszer, amit védeni és tisztelni kell, de emellett remek szórakozási lehetőség is.
A Magyar Természettudományi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásai:

Az erdők világa

 • A múzeumi foglalkozás célja, hogy a gyermekek erdőkkel kapcsolatos szemléletét a fenntartható fejlődés irányába formáljuk, kiegészítve, néhol pontosítva az iskolai oktatásban szerzett ismereteiket.

Vizek világa

 • A látogatók megismerhetnek őshonos, megritkult, hazánkból kiveszett, és nálunk özönszerűen megjelenő fajokat is. A múzeumpedagógiai foglalkozás célja megismertetni a diákokat a vizes élőhelyek páratlanul gazdag élővilágával úgy, hogy közben felhívjuk a figyelmet a felszín alatti és a felszíni édesvizek jelentőségére, hazánk adottságaira, valamint a vizes élőhelyek sérülékenységére is.

Szeretettel várjuk a megfáradt fesztiválozókat két program között sátrunkban, ahol a kényelmes babzsákokon ülve pihenhetnek, miközben szakmai olvasnivalóink közül válogathatnak.

A felfrissülésről a Tchibo finom kávéi gondoskodnak!

 • Lángos
 • Kürtőskalács
 • Lili’s truck – Gluténmentes ételek
 • Sápi Csaba – Gyümölcsbor

Természetvédelemhez kapcsolódó témákban készíthetnek rövid stop-motion animációkat a gyerekek, akár a szülőkkel közösen.

A foglalkozáson egyszerre maximum 15-20 fő tud részt venni, egy workshop 90 perc.

A workshop előzetes regisztrációval látogatható:

REGISZTRÁCIÓ

Így készül a Trash Art – Mi következik a reklám után?!
Sinkovics Ede képzőművész vezetésével a fesztivál helyszínén három napig nyomon követhetjük egy Trash Art alkotás születését.

Próbáld ki a „trash artot”! – HybridCycle Upcycling Workshopok
A HybridCycle animátoraival a fesztivál látogatói három napig ingyenesen próbálhatják ki milyen módszerekkel alkothatunk hulladék alapanyagokból új értéket. A workshop alapanyaga ezúttal megegyezik a Trash Art művészek által a helyszínen is használt molinókkal és épülethálókkal

https://naturefestandfilm.com/trash-art/

A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének tagjaként a WWF Magyarország szeretettel várja azokat, akik szívesen tanulnak a különböző ökoszisztémák működéséről, napjaink nagy ökológiai kihívásairól és arról, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy megvédjék természeti értékeinket.

Többek között lesz pandabolt, színezők, kvízek, táblás környezeti játékok, állatetető, klímaszerencsekerék, áramtermelő bicikli, óriás plüsspanda és szivacskirakó, így a gyerekek és a felnőttek is találnak maguknak való elfoglaltságot.

A tetra dobozokat teljes egészében felhasználjuk, megmutatjuk a hajtogatási technikát amivel egyszerűen varázsolható dupla fakkos kistáska a dobozokból. A tárca-táska a saját kupakjával záródik. A dobozok külső borítását el tudjuk távolítani, így szabadon színezhető, rajzolható, írható a felület. (De ha valaki az eredeti mintát szeretné viszontlátni elég, ha csak hajtogat, nincs rajzolási kényszer.)

A táska füle lánc lesz, hogy igazán menő legyen. 😀

Korosztály: 10-99 éveseknek

https://upszajandek.hu/workshop/

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) agrár-, környezettudományi, természetvédelmi, művészeti, gazdasági- műszaki és pedagógiai területeken nyújt korszerű, komplex tudást. Az Egyetem kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra, mind több zöld megoldást beépítve oktatói és kutatói tevékenységébe, fenntarthatósági programokat, workshopokat és tudatformáló előadásokat szervez.

Programok a MATE standjánál:

A Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet három izgalmas területet érintve kalauzolják el a látogatókat ismeretterjesztő jellegű, interaktív foglalkozások formájában. A Környezettudományi Intézet „Komposztáljunk” installációval és ÖKOLÁBNYOM számítás lehetőségével várja az érdeklődőket, míg a Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet Interaktív tájberendező asztallal várja a látogatókat.

Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja szakmai támogatásával működő „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztősége célul tűzte ki, hogy a legfiatalabb korosztállyal is megismertesse az állatvédelem és a felelős állattartás alapvetéseit, méghozzá játékos, szórakoztató formában. Az „Állatvédelem gyerekeknek” online felületein (https://allatvedelemgyerekeknek.hu/, Facebook, Insta és TikTok oldalán) hiteles tudásanyagot közvetít, és segítséget nyújt szülőknek és pedagógusoknak abban, hogyan, milyen eszközökkel tudják a gyerekek által érthető nyelvezetre fordítani az állatvédelmet, emellett az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjával együttműködésben az „Év Állatvédő Óvodája” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája” pályázat szervezője, az Állatbarát Óvoda és Állatbarát Általános Iskola címek adományozója.

A kitelepülések során az érdeklődő gyerekeknek lehetőségük van állatorvos-, jogász-, pedagógus- és pszichológus-hallgatók koordinálásával játszva, rajzolva, társasozva, kártyázva elsajátítani a felelős állattartás szempontjából kulcsfontosságú információkat. A gyerekek tesztelhetik a legújabb játékokat, mint például az állatokhoz kötődő Dobble-t és magyar fajtákról szóló memóriajátékot, illetve a saját készítésű Építs egy modern állatmenhelyet! elnevezésű társasjátékot.

 • -Kovács Csabáné Németh Izabella – textilek
 • Berill Trade Bt. – ékszerek
 • Marcipán Likör Kft. – Szamos marcipán termékek, likőrök
 • Soós-Jakab Anett – kerámia
 • Bibliaiskolák Szövetsége – könyvek
 • Borda Ágnes – gyöngyékszerek, selyemkendők
 • Pesti és Társa Bt. – ékszerek
 • Béni Gabriella – kerámiák, ásványok
 • Kurtai Jutka – konyhai textilek
 • PipacsVilágOm – textilek
 • Mini Control Bt. – horgolt ajándéktárgyak
 • Lótuszvirág Üvegműhely – üvegmozaik lámpák, ajándéktárgyak
 • Horváthné Tóth Tímea – természetes anyagokból készült ajándéktárgyak
 • Kollár Sára Katalin – fából készült égetett, festett ékszerek, tárgyak, képek, nemezfigurák
 • Tánczos Enikő – egyedi ékszerek, táskák, gyertyák
 • Faragóné Futika Rita – bör és réz ékszerek
 • UPSZ ajándékbolt
 • WWF pandabolt
 • Kervend 2006 Kft – házicsoki
 • Apró-Tőzsér Tamás – faműves
 • Császár Tünde – Agyagtanya, kerámia dísztárgyak
A Pálmaház Kertészet szervezésében Ti is megalkothatjátok saját florariumotokat, melyet ízlés szerint díszíthettek és ültethettek be csodálatos kis növényekkel.
A részvétel jelentkezéshez kötött, ennek módja: küldj egy e-mailt az info@palmahazkerteszet.hu címre, Florárium workshop tárgy megjelöléssel.
 • A részvétel díja 4.990 Ft.
 • A program 09:00-tól 16:00-ig tart.

Az egyesület standjánál próbára tehetitek tudásotokat érdekes játékokon keresztül, valamint megismerkedhettek a különböző fészek típusokkal és eszközökkel, melyekkel a madarak életét segíthetitek.

Általános információk

Megközelítés

Személyautóval

 • GPS KOORDINÁTA: 47.35.543/19.20.737
 • Budapest felől M0-M31 elkerülő úton vagy M3-as autópályán
 • Budapest Örs vezér térről a 3-as főúton

Tömegközlekedéssel

 • Budapestről, az Örs vezér térről HÉV-vel, Gödöllő-Szabadság tér megálló
 • Budapestről, a Stadion buszpályaudvarról Volán-buszokkal
 • Budapestről, a Keleti pályaudvarról vonattal (Hatvan-Füzesabony-Miskolc vonalon)

Akadálymentesség

Fogyatékkal élő vendégeink részére (érvényes igazolvány felmutatása ellenében) ingyenességet biztosítunk, mely + 1 fő kísérőre is vonatkozik.
A Gödöllői Királyi Kastély szolgáltatásai a fogyatékkal élő látogatók számára is szinte kivétel nélkül elérhetőek. Csak a Horthy bunker meredek lépcsőin nem tudjuk biztosítani a kerekes székkel történő biztonságos lejutást

Mozgásukban korlátozott látogatóinknak

 • Gépkocsival érkező mozgáskorlátozott látogatóink is a Kastély főbejárata előtt található parkolótól az akadálymentes kocsifelhajtón keresztül tudják megközelíteni a főbejáratot.
 • A kerekes székkel egyedül érkező látogatók a jegypénztár és a ruhatár megközelítéséhez forduljanak rendész kollégáinkhoz, akik készséggel állnak rendelkezésükre.
 • A ruhatárban (a Magyar Tolókocsi Alapítvány jóvoltából) kerekesszék igényelhető.
 • A kiállítási terek lift segítségével is megközelíthetőek. (Ebben is szívesen állnak rendelkezésükre a főportán dolgozó rendészeink.)
 • Az aulán áthaladva közelíthető meg a Díszudvar és a park, amelynek felújított 5 hektáros területén a zúzott apró köves sétányokon tehetnek sétát kerekes székkel is.
 • Az aulától jobbra található mosdó akadálymentesen megközelíthető azok számára, akik az alagsorban kialakított mosdókat nehezen tudják megközelíteni, de akadálymentes mosdók a Lovarda területén is találhatóak.