A fesztivál szombati napján két, szakértőket, elhivatott környezetvédőket, hírességeket is megszólaltató kerekasztalbeszélgetésen is részt vehettek a látogatók. A téma mindkét esetben a természetvédelem volt, ám két merőben más aspektusból.

Az első beszélgetés témája a művészetek és a környezetvédelem kapcsolata volt. Részt vett a beszélgetésen Sinkovics Ede képzőművész, aki a Trash Art projekt művészeti vezetője. A Trash Art Magyarország programban résztvevő alkotók „hulladékoknak” adnak új életet: a kidobásra ítélt anyagokból látványos művészeti alkotásokat hoznak létre. A Gödöllői Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál egyik kiemelt programja volt, hogy a látogatók végigkísérhették egy trash art műalkotás születését.

A részt vevők között volt Eke Angéla és Döbrösi Laura színművész is, akik maguk is elhivatott környezetvédők. Angéla és Laura számára fontos a tudatos vásárlás és a műanyagmentesség is, közösségimédia-felületeiken és mindketten lelkesen buzdítanak a low-waste életmódra.

A beszélgetők között ott volt még Harmat Ádám, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője, geográfus és okleves megújuló enegiaforrás szakértő; Magyarósi Éva, képzőművész, rendező, forgatókönyvíró, a MOME oktatója, illetve Radisics Milán fotográfus is.

A második beszélgetés inkább a hétköznapi megoldásokra fókuszált, arra, mit tehetünk mi a mindennapokban a környezetünk védelméért. Külön vitaindító előadással készült a tudatos fogyasztói döntésekről Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató. Részt vett a beszélgetésen dr. Vetter Szilvia író, oktató és állatvédelmi jogi kutató, aki elsősorban a felelős állattartásról osztott meg aktuális információkat.

Megosztotta gondolatait ifj. Vitray Tamás operatőr, biológus, a National Geographic magyarországi főszerkesztője, aki a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál filmszemléjének egyik zsűritagja is volt, továbbá Kammerer Zoltán, olimpiai bajnok kajakozó, és Sódar Gabriella a Kék Bolygó Alapítvány üzletfejlesztési vezetője is.

A beszélgetések jó támpontokat adtak ahhoz, mik azok a dolgok, amiket akár alkotóként, akár nagy követőbázissal rendelkező művészként, akár hétköznapi emberként megtehetünk a környezetünk védelméért; melyek azok a sokszor minimális energiabefektetést vagy kompromisszumkészséget igénylő megoldások, amikkel közelebb léphetünk a fenntarthatóság felé. Legyen az a szelektív hulladékgyűjtés, a tudatos vásárlás, a műanyagok kerülése, az újrahasznosítás – a beszélgetések rávilágítottak: tényleg mindannyian tehetünk azért, hogy a bolygónk élhetőbb legyen.