Radisics Milán rókás fotósorozata elbűvölte a fesztiválozókat

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál számos érdekes programmal, filmvetítésekkel, interaktív, gyerekeket és családokat célzó foglalkozásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és érdekes előadásokkal igyekezett közelebb hozni az emberekhez a környezetvédelem ügyét. Radisics Milán természetfotós előadásában a díjnyertes, Karanténban egy rókával című sorozatáról mesélt az érdeklődőknek.

Milán a koronavírus-járvány idején, erdőszéli házánál ismerkedett meg a fiatal róka szukával, Roxyval, akivel az ott töltött nyolc hónap alatt különleges kapcsolatot alakított ki. A rókáról készült egyedi, stilizált, filmszerű fotósorozata a Sony World Photography Award 2022 Természet és élővilág kategóriájában ért el első helyezést, korábban pedig a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat Természet és tudomány kategóriájának első díjával is jutalmazták.
A fotós előadásában elmesélte, milyen módszerekkel dolgozott: rengeteg éjszakát töltött éberen Roxyra várva, kutatott a rókák életmódjával kapcsolatban, azonosult a témájával, és igyekezett feltérképezni, hogyan telnek a rókák mindennapjai.
Radisics megosztotta a hallgatókkal a sorozat technikai hátterét, kulisszatitkait: a képek különleges technikával készültek, a ház körüli helyszínek tulajdonképpen előre bevilágított és berendezett terek voltak, melyekbe Roxy véletlenszerűen sétált be – így születhettek egyszerre filmszerű mégis spontán fotók.
A Karanténban egy rókával sorozat darabjai nemcsak szemet gyönyörködtetőek, de megragadják a természetközeliség fontosságát is, rávilágítanak, hogy érdemes beengedni az életterünkbe a vadont, tudatosan megfigyelni, jelen lenni a saját környezetünkben, ahol gyakran természetfilmbe illő jeleneteknek lehetünk szemtanúi.